Open navigatie

De route naar asbestvrije daken in 2024

door Laura van den Wildenberg op 21 nov 2017, 14:12 De route naar asbestvrije daken in 2024

Marcel de Wagt is als projectleider vanuit de ODBN betrokken bij het maken van een routekaart voor een asbestvrij Brabant in 2024. Een project uit het programma collectieve taken van de ODBN. We stellen hem wat vragen over dit project.

In 2024 moet alle asbest op daken in Nederland weg zijn, waarom wil de overheid dit?

Asbest is een levensgevaarlijk materiaal. De asbestvezels die vrij komen bij beschadigingen aan een asbestdak door weer en wind zijn schadelijk. Als je asbestvezels inademt kan dat gevaarlijk zijn voor je gezondheid, denk aan longkanker of stoflongen. Elk jaar overlijden ongeveer 1000 mensen aan de gevolgen van asbest. De overheid wil in 2040 geen nieuwe asbestslachtoffers meer.

Wat houdt het project in?

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van het beleid van de overheid. Zij zullen vanaf 2024 er op toe moeten zien dat er geen asbestdaken meer aanwezig zijn binnen hun gemeenten. Het is natuurlijk verstandig om dit tijdig bij de asbestdak eigenaren bekend te maken. Binnen het project ben ik daarom met een aantal enthousiaste gemeenten bezig met het maken van een concrete routekaart die een gemeente kan gebruiken om aan de slag te gaan met dit vraagstuk. Daarnaast werken we nauw samen met de andere twee Brabantse omgevingdiensten waardoor wel eenvoudig gebruik maken van elkaars ervaringen. 

2024 is nog ver weg, waarom zijn we nu al bezig met dit soort projecten?

De boodschap van dit project is: Ga aan de slag! In de routekaart zijn diverse stappen opgenomen, daar hebben we tijd voor nodig. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het stimuleren van particulieren en ondernemers om hun asbestdaken te vervangen. Op die manier kunnen inwoners met een asbestdak alvast nadenken hoe ze dat gaan aanpakken, ook financieel. Communicatie en voorlichting zijn daarom erg belangrijk.

Wat voor soort stappen zien we terug in de routekaart?

Bij particulieren kun je denken aan pilots in buurten. Hiermee gaat een gemeente aan de slag met het ontzorgen van particulieren door gepaste maatregelen zoals, een inleverpunt in de buurt, samenwerking met de plaatselijke bouwmarkt etc. Een andere stap is het nadenken over maatregelen voor mensen die het vervangen niet kunnen betalen. Maar ook de gemeente moet zelf aan de slag, ook zij moeten eventuele asbestdaken op gemeentelijke gebouwen vervangen. Voor agrarische ondernemers is ook een specifieke stap opgenomen, daar ligt namelijk de grootste oppervlakte aan asbestdaken.

Werken gemeenten in een regio samen om particulieren en ondernemers te stimuleren hun asbestdak te vervangen?

Zeker, dat proberen we in dit project te stimuleren. De routekaart is in samenwerking met gemeenten uit de omgeving Brabant noord gemaakt. Maar alle gemeenten uit Brabant kunnen dit straks gebruiken. Alle gemeenten staan voor hetzelfde vraagstuk, ze moeten dus ook dezelfde stappen nemen. Gezamenlijk optrekken is dus alleen maar efficiënt. 

Terug naar het nieuwsoverzicht